середу, 30 листопада 2016 р.

1 грудня — "Всесвітній день боротьби зі Снідом"

У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня було офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІД. В цей день уряди звітують перед своїми народами про протидію епідемії ВІЛ/СНІД. Уперше Всесвітній день боротьби зі СНІД відзначався 1 грудня 1988 року. За час, що минув, 1 грудня стало однією із визначних дат, яка щороку відзначається по всьому світу.

СНІД - хвороба, яка не обійшла стороною не лише звичайних пересічних людей, але й багатьох знаменитостей. Першою найзнаменитішою жертвою СНІДу став американський авангардист Клаус Номі , який прославився роботами з Девідом Боуї. Будучи вагомою та неординарною постаттю андерграунду Нью-Йорка, він помер 6 серпня 1983 року.
Згодом у 1985 році від "чуми XX століття" помер актор Рок Хадсон, відомий своїми ролями в картинах "Інтимна розмова" та "Коханий повертається". Вишуканий кавалер і герой-коханець у кіно, в реальному житті Хадсон виявився гомосексуалістом.
У 1984 році СНІД виявили в талановитого та популярного на той час танцюриста Рудольфа Нурієва. На той час Нурієв вже хворів смертельним захворюванням четвертий рік. Щодня Рудольфу вводили внутрівенно новий препарат, однак хвороба продовжувала прогресувати. В результаті 6 січня 1993 Рудольф Нурієв пішов з життя.
СНІДом також хворів великий та знаменитий американський джазмен Майлс Девіс, який зробив вагомий вклад у розвиток джазу та музики в цілому.
В чорному списку жертв смертельного вірусу значиться і лідер групи "Queen" Фредді Меркурі, який протягом тривалого часу безрезультатно боровся з недугою, приховуючи її від оточуючих. Однак менеджер Меркурі з'ясував, що два колишніх коханці Фредді померли саме від СНІДу. Тож у листопаді 1991 року артист офіційно зізнався в тому, що хворий. Мері Остін, близька подруга Меркурі, розповідала, що Фредді був надзвичайно вражений повідомленням про свою недугу, однак прийняв його дуже мужньо. Думки про плинність часу та швидку неминучу смерть змусили знаменитість працювати з великим та впертим завзяттям і бажанням. В останні два дні життя Меркурі був неймовірно злий: він майже повністю осліп, не міг ні говорити, ні їсти. А 24 листопада 1991 Фредді Меркурі не стало.
СНІД не оминає знаменитостей
Популярний американський письменник Айзек Азімов помер від "чуми XX століття" у 1992 році. Азімов заразився СНІДом у 1983 році, коли про хворобу ще майже нічого не було відомо. Письменникові занесли ВІЛ через переливання крові донора під час операції на серце. А поставили страшний діагноз лише через декілька років, коли Азімову робили повторну операцію.
У 1992 році член Демократичної партії США, політик Боб Хатті відкрито заявив, що хворіє СНІДом. Він вимагав від влади здійснення активної боротьби з цією недугою та негайного прийняття відповідних заходів. У березні 2007 року Хатті помер.
Перший чорношкірий переможець чемпіонату США, знаменитий тенісист Артур Еш також пішов з життя від СНІДу. Скоріше за все, Еш був інфікований під час операції на серці в 1983 році, знову ж таки через переливання крові.
Серед знаменитостей, яких свого часу здолав СНІД, виокремимо також французького філософа Мішеля Фуко, супермодель Джіа Каранджі, олімпійського чемпіона з фігурного катання Ондреа Неліпу, гітариста Тома Фогерті, актора Денхольма Елліота, олімпійського чемпіона з фігурного катання Джона Каррі та ізраїльську співачку Офру Хазу.

1 коментар:

  1. snow peak titanium flask - etching technology
    ‎Moons Peak Titanium Flask Stainless titanium flat irons Steel Bottle · ‎In titanium wood stoves our online trekz titanium pairing store, you can enjoy titanium road bike quality ice cold cold beer at · ‎In our online store, you can enjoy titanium belly ring quality ice cold beer at a

    ВідповістиВидалити