вівторок, 8 листопада 2016 р.

Таланти з села Фасова

Таланти з села Фасова

«Наша дума, наша пісня не вмре, не загине»… Справді не загине, коли є така співоча молодь, як Олексій Заєць із села Фасова, що на Київщині. Етномузиколог, етноспівак, володар І Премії фестивалю сучасної молодіжної музики «Червона рута» (2011), лауреат і дипломант багатьох міжнародних фестивалів та конкурсів, член Національної спілки краєзнавців України.
Народився Олексій у родині Валентина та Раїси Заєць. З дитинства захоплювався українською піснею, тому й перейняв від своєї бабусі Марії Заєць (переселенки з села Коцюбинське Чорнобильського району Київської області) унікальну поліську манеру співу, а від бабусі Ганни Глобільченко – різні місцеві техніки декоративної вишивки. 2014 року закінчив Київський національний університет культури і мистецтв (спеціальність – «Музичний фольклор»).
З 2006 року Олексій є учасником фольклорного гурту «Древо», а з 2011-ого – керівником фольклорних автентичних колективів «Калина» та «Барвінок».
До складу гурту «Калина» входять чудові виконавиці (переселенці з села Чапаєвка Чорнобильського району): Ганна Ярмульська (1938 р. н.), Ганна Горбецька (1934 р. н.), Ніна Балашенко (1936 р. н.), Надія Козленко (1938 р. н.), які зуміли зберегти свою унікальну, архаїчну манеру співу.
«Барвінок» був створений влітку 2011 року і налічував спершу три учасниці: Ольга Заганяйло (1930–2012), Ганна Негрішна (1926 р. н.), Ганна Донець (1937 р. н.). З часом колектив збільшувався та поповнювався новими співаками.
Репертуар цих двох гуртів складають обрядові пісні та обряди різдвяно-новорічного циклу (колядки, щедрівки, обряд «Водіння кози»), весняного (веснянки, весняні танки та хороводи, обряд «Проводи русалок»), купальсько-петрівчаного (купальські, петрівчані, обряд «Івана Купала»), весільні, ліричні пісні (соціально-побутові, чумацькі, козацькі, солдатські та інші) і духовні піснеспіви. Також старожили добре пам’ятають місцеві танці («Краков’як», «Карапет», «Чумак», «Ножни», «Яків», «Гопак» тощо).
Обидва колективи тісно співпрацюють із Національною музичною академією України імені П. Чайковського, Національним музеєм «Меморіал пам’яті жертв голодомору в Україні», Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара»Національним музеєм народної архітектури та побуту України.
Фольклорні гурти «Барвінок» та «Калина» є лауреатами та дипломантами багатьох міжнародних та всеукраїнських фестивалів: «Покровские колокола» (Вільнюс, 2012), «Берегиня» (Луцьк, 2013), «Домоткань» (Київ, 2013, 2014), «Покуть плюс» (Харків, 2012), «Країна мрій» (Київ, 2013) та інші.
«Барвінок» і «Калина» – улюбленці українських фольклористів. За ці роки у Фасову було здійснено десятки експедицій. Побували тут, зокрема, науковці Національної музичної академії України імені П. Чайковського, КНУКіМ, Музею Івана Гончара; також відомий угорський музикант, композитор і етнограф Міклош Бот.
2014 року до колективу «Барвінок» завітала фольклорна експедиція на чолі з Оксаною Пекун (українська співачка, телеведуча, заслужена артистка України), а згодом гурт запросили взяти участь у зйомках телепрограми «Фольк-music».
Українська пісня, культура та звичаї є душею, корінням нашого народу. Тому цінуймо її, вивчаймо, щоб ми змогли і надалі передавати ці знання молодому поколінню. Бо, як каже народна мудрість, – «Без коріння нема насіння». Миру всім та Божої ласки!

Немає коментарів:

Дописати коментар